Bezár

Kezdő lépések

Bevezetés

Ahogy a főoldalon is írtam, az airdrop tulajdonképpen az adott projekt népszerűsítésére szolgál. Különböző pénzeket és tokeneket gyűjthetünk vele, amiket azután eladhatunk különböző tőzsdéken és pénzváltó oldalakon, vagy tartogathatunk is, hátha valamikor többet fog érni, mint a kezdeti időkben. Akinek több ideje van, az utána olvashat az egyes projekteknek a weboldalukon, talán ki lehet okoskodni, hogy melyik coint érdemes megtartani - miből lehet a későbbiekben nagyobb profitra szert tenni.

Véleményem szerint az új technológia és a nagy érdeklődés miatt 2019 végéig rengeteg airdropban vehetünk részt. Emiatt szerintem nem érdemes a saját privát profiljainkat "tönkre tenni" azzal, hogy napi szinten sok posztot és tweet-et generálunk és rengeteg helyre iratkozunk fel. Azt javaslom, hogy hozz létre új email címet, twitter és facebook profilt, amivel ezekre a projektekre iratkozol fel. Személy szerint egy külön böngészőt tartok fent ezeknek, így ott bejelentkezve tudom tartani őket és nem kell mindig váltogatni. Mivel néhol elvárás az, hogy legyen x barátunk facebookon, vagy 50-200 követőnk twitteren, emiatt ha új fiókot hoztál létre olvasd el a "Közösség" menüpontot, ahol ennek az elősegítéséről van szó.

Saját tapasztalat szerint kb 1-2 hónap az, amire elkezdenek csordogálni a coinok a tárcákba. Az alábbiakban összefoglalom mire számíthatsz, hogy készülj fel ezekre. Egy magyar oldal, a Kripto Akadémia leírása a témában.

 

Amire szükséged lesz

A fentieken kívül még van pár közösségi média, fórum ami elvárás lehet (pl Reddit, Medium, Youtube, Instagram, LinkedIn).

*Általában az Ethereum blokkláncára épülnek a projektek, de időről időre felbukkannak egyéb tárcát igénylőek is. A tárcák létrehozásáról bővebben a kisokosban olvashatsz.

 

Típusok

Alapvetően kétféle típusa van az airdropoknak:

 

Hogy lesz ebből pénzem?

A kapott coinokat ha lezárult a fejlesztési folyamat (ez lehet 1-2 hónap, de az egy év se annyira ritka) eladhatod, átválthatod másra. Pl beutalod egy tőzsdére és átváltod Bitcoinra. Ha összejött elég bitcoin az adott tőzsdén és szeretnél belőle USD-t, Eurót csinálni, akkor kiutalhatod egy olyan váltó oldalra (pl: Coinbase), ahol a bitcoinodért megkapod a kiválasztott pénzt. Fontos megjegyezni, hogyha megkaptál egy coint akkor annak a máshova történő utalásakor tranzakciós díjat fizetsz. Ehhez nyújt segítséget a "Klikkelj" nevű menüpont.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a tőzsdéknek, pénzváltóknak van minimum kifizetési korlátja. Tehát ha lehet, ne szórd szét a kapott coinokat ha át akarod őket váltani, próbáld meg minél jobban egy-két tőzsdére összpontosítva kiutalni.