Bezár

Kisokos

Biztonság - figyelj oda!

Azon kívül, hogy van pár olyan airdrop ami nem jut el odáig, hogy a coinokat, tokeneket kiosszák vannak sajnos csalók is, ahol az adatainkkal akarnak visszaélni.Emiatt soha ne add meg sehol a privát kulcsaidat! Ahhoz, hogy utalni tudjanak nem kérhetik be pl a ETH tárcád privát kulcsát.

Próbálj olyan jelszót használni az airdrop regisztrációkhoz, amit nem használsz máshol. Erre nekem pl külön jelszavam van, ezt adom meg az összes airdrop regisztrációnál, nem a mail címhez használtat.

Bounty program

Az airdropok mellett az adott projekt népszerűsítésére sokszor csinálnak a készítők bounty programokat is. Ilyenkor meghatároznak pár közösségi média felületet ahol terjeszteni szeretnék a terméküket, szolgáltatásukat (pl Twitter, Facebook, Youtube), és egy token mennyiséget, amit a résztvevők között szétosztanak. A részvételnek komoly követelményei szoktak lenni, viszont a fizetség is elég magas.

Általában meghatároznak az adott közösségi médián bizonyos minimum követőszámot (pl Twitteren legalább 500). Megmondják a feltételeket, pl használd az ő hashtag-jeit, legyen legalább x karakterszám vagy perc (youtube). A posztokkal, megosztásokkal pontokat gyűjthetsz. Az esemény végén az előre meghatározott token mennyiséget (pool) a gyűjtött pontjaik alapján osztják el a résztvevők között.

ETH wallet - azaz Ethereum pénztárca

Általában az Ethereum blokklánc technológiára épülnek az airdrop projektek, emiatt már az első előtt érdemes nyitni egyet. Fontos még, hogy támogassa az ERC20 tokeneket. Én a myetherwallet-et ajánlom, elsőre kicsit furának tűnhet, de gyorsan belejön az ember. Itt egy nagyon jó összefoglaló videó és cikk erről.

A számlánk egyenlegének megtekintéséhez egyébként nem kell belépni magába a walletbe, elég ha tudjuk a publikus címét és akkor ezen az oldalon pl megtekinthető: etherscan.io

Képernyőkép, azaz printscreen készítése

Van néhány olyan airdrop, ahol képernyőképpel (printscreennel) kell igazolnod, hogy megcsináltál valamilyen feladatot. Pl like-oltad a Facebook oldalukat. Ehhez nyújt segítséget egy általunk nagyon kedvelt és könnyen kezelhető program, a LightShot. A weboldalukról le tudod tölteni Widowsra és Macre is. A gyors telepítést követően a program már működik is. Az oldalon bemutató leírást és videókat is találsz a működéséről.

Amikor megnyomod a prt scr gombot a billentyűzeteden (vagy rákattintasz a futó program kis ikonjára) akkor a képernyő elsötétül. Egérrel jelöld ki azt a részt ebből, amit mentei akarsz (lekezeli a több képernyős módot is). Töltsd fel a LightShot saját tárhelyére. Ezt a ctrl+D vagy a Feltöltés gomb megnyomásával teheted meg. A képernyő jobb alsó sarkában 1-2 mp múlva megjelenik egy kis ablakban a feltöltött kép linkje. A Megnyitás gombra kattintva böngészőben azonnal meg is nyitja, vagy a Másolással vágólapra másolod az URL címet. A Lightshot több hónapig tárolja a képeket, így nem kell félni attól, hogy nem lesz ott, mire ellenőrzik.

Esetenként képként kell elküldened a bizonyítékot. Ekkor a készített képet feltöltés előtt ments le a gépedre a ctrl+S vagy a Mentés gomb megnyomásával, majd küld el a megfelelő helyen (pl Telegram botnak)

KYC - Know Your Customer

Ezt a fajta azonosítási formát egyre több ország megköveteli azoktól a vállalkozásoktól, amelyek pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek. Emiatt sok olyan airdropban, ahol saját tárcát készítesz magadnak, tehát a projekt weboldalán regisztrálsz mielőtt kiutalod, azonosítani kell magad. Általában az alábbi módokon:

  • Név, cím, telefonszám
  • Szkennelt vagy fényképezett személyigazolvány vagy jogsi vagy útlevél
  • Szelfi

Az a szerencsésebbik helyzet, hogyha a coint megkapod és csak kiutaláskor kell azonosítani magad, ebben az esetben ugye már lezajlottak azok a folyamatok, amikor is a rendszer elindult, tehát látni, hogy valódi fejlesztésről van szó.

Medium

A Medium egy, az airdropok körében is igen népszerű letisztult blog oldal. Regisztrálni a medium.com–on lehet. Feladatként követést illetve cikkeik megtapsolását (clap, olyan mint a like) szokták kérni.

Követés: a testre szabható kinézet miatt változhat, de mindenképp egy kis Follow gombot kell keresni:

Taps: a cikk alján a többi megosztós gombbal egy vonalban lehet találni, erre kell rákattintatni. A like-al ellentétben ez többször is megtehető, van, hogy azt kérik, tapsold meg 10x pl.

Mi az az ICO?

Az ICO egyfajta előfinanszírozás, olyan mintha egy startup cégbe indulás előtt bevásárolnád magad. Megvan az ötlet, megvan a leírás is hozzá, de kell pénz a megvalósításhoz, a fizetésekhez és a kávégéphez is. Emiatt a projektek bizonyos mennyiségű tokent kibocsátanak, amit a befektetők jelentősen a várható érték alatt vehetnek meg. Természetesen a projektek nagy százaléka bukta lesz, de ha épp belenyúl az ember abba, ami meghozza a várt kitörést, akkor szép profitra lehet számítani.

Az airdropokat az ICO időszak alatt ejtik meg, tehát azalatt míg mások pénzért sok sok tokent vesznek. Ez akár több hónap is lehet, de volt olyan hogy pár nap alatt összegyűlt a megfelelő mennyiségű pénz. Az airdropban ígért tokeneket pedig az ICO lezárulta után szokták küldeni. Ha a projekt elérte a megfelelő státuszt, akkor lehet kereskedni velük.

Multipénztárcák

Pár pénztárca a teljesség igénye nélkül, ahol tárolhatod a pénzeidet. A legbiztonságosabb természetesen ha nem netes tárcákban tárolod, hanem valamilyen külső harveren.

NEM pénztárca / wallet

Egy - két airdrop a NEM blokkláncát használja és nem az ETH-ét. Emiatt ha ezekre az airdropokra akarsz regisztrálni, szükséged lesz egy NEM tárcára. Innen tudod letölteni a NANO Wallet-et PC-re vagy mobilra: https://nem.io/downloads/

PC esetén csomagold ki a ZIP file-t és indítsd el a NanoWallet.exe-t. Jobb oldalon felül katt a SignUP-ra. Ha nem volt még NEM tárcád, akkor kattints a kék Simple Wallet címre. A Ready gomb megnyomása után a Mainnet hálózatot válaszd és innen végigvisz a rendszer a tárca létrehozás folyamatán (kb 2 perc). Ne felejtsd el lementeni a privát kulcsodat tartalmazó wlt kiterjesztésű file-t!

Miután kész a tárcád és bejelentkeztél, jobb oldalon felül az Account: Primary-re kattintva láthatod a tárcát címét (Address).

Ez a pénztárca egyébként BTC tárolásra is alkalmas nem csak XEMre.

NEO tárca

Ez egy elég egyszerűen létrehozható NEO tárca: https://neowallet.cn/

Böngészőben fut és csak egy jelszót kell hozzá megadni. Katt a Create Wallet-re, adj meg egy jelszót és kész is van a tárcád.

Katt a Backup wallet-re és mentsd le a file-t, jól tedd el! Ezzel tudod visszaállítani, ha máshonnan szeretnél bejelentkezni. Katt a Receive-re és ott láthatod a NEO tárcád címét.

Pénzváltók - tőzsdék

Alább felsorolom azon helyeket, ahova beutalva a kapott coinokat el tudjátok adni. Mivel rengeteg féle kriptopénz van, így nem elég egyre regisztrálni, illetve nem lehet előre megmondani, hogy melyik fogja listázni az adott coint.

QTUM tárca

Innen tölthető le: https://qtumeco.io/wallet

Fel kell telepíteni ahova akarod (telefonra, tabletre, desktopra stb). A File menüben a Receiving Addressesben találod a tárcád címét.

Utána érdemes hagyni kicsit futni a programot, míg letölti a blokkláncot.

Reddit

A Reddit egy közösségi oldal, ahol a felhasználók megoszthatnak írásokat, képeket, illetve ezeket olvashatják, hozzászólásokat írhatnak. Ezeket a különböző közösségeken belül subreddit (alreddit) formájában tehetik meg. Ez az oldal nagyon népszerű az airdopok körében is, rendszeresen van itt leírásuk a projektről, és többször van olyan feladat, hogy iratkozz fel a csatornájukra vagy szavazd fel 1-1 posztjukat.

Regisztráció: a reddit.com oldalon kattints a jobb felső sarokban található Sign up gombra, majd add meg az e-mail címedet és utána kövesd az utasításokat.

Feliratkozás: a megnyitott linken kattints a jobb oldalon található kék Subscribe gombra.

Felszavazás (upvote): A poszt címe mellett kattints a felfele mutató nyílra

Felhasználónév: általában azt kérik, hogy az airdrop űrlapon add meg a reddit felhasználónevedet. Ezt a jobb felső sorban találod az alapértelmezett logód mellett. Néha a linkedet kell megadnod, ez nagyon egyszerűen https://www.reddit.com/u/felhasználónév

Tag 5 firends – jelölj meg 5 barátot

Többször előfordul, hogy az airdrop poszt megosztásakor be kell jelölnöd 5 barátodat is. Hogyan is lehet ezt megtenni? Facebook-on és Twitteren is nagyon hasonlóan a folyamat.

Facebook-on a szövegbe tegyél egy @ jelet, majd kezd el beírni az ismerősöd nevét. Fel fogja ajánlani a hasonlókat, minden betű beírásával szűkül a lista. Válaszd ki a megfelelőt, és már kész is vagy.

Twitteren is @ jelet kell tenni, de utána ne a nevét írd be, hanem az adatlapján a neve alatt található, @-al kezdődő felhasználónevét. Az oldal szintén felajánlja a listát, szóval csak ki kell választanod.

Telegram - csevegő program

Napjainkban a Telegram az egyik legfelkapottabb csevegő program. Szinte minden airdrop használja. Onnan kezdve, hogy van saját csetszobája, egészen odáig, hogy egy bot-ot beállítva végig navigál minket az airdrop folyamaton. Nem feltétlenül kell letölteni a telefonra az appot, böngészőből PC-n is fut. https://telegram.org

Fontos tudni, hogy 500-as korlátja van (ennyi szobába lehetsz egyszerre bent), így ha minden airdropra regisztrálsz, akkor szükséged lesz egy plusz telefonszámra és még egy felhasználóra. Ha nincs két számod, akkor kérj meg valakit, hogy az aktiváló SMS-ből a kódot írja meg neked és már kész is a második accountod. A Loopy messenger nevezetű appal 1 telefonon 2 felhasználót tudsz kezelni. Ha ez is betelt, érdemes visszanézni az elsőre és kilépni azokból a csoportokból, amelyek már kiutalták a coinokat.

Waves wallet / pénztárca

Elvétve akad olyan airdrop ahol Waves tárca szükséges. Ebből is több fajta létezik. Egy nagyon egyszerűen létrehozható tárcát találtok itt: https://waveswallet.io/. Meg kell adni a neved, jelszavad és kész is.

A privát és publikus kulcs, ami a későbbi visszaállításhoz illetve azonosításhoz kellhet, a jobb felső sarokban található backup iconra kattintva érhető el. Ezt érdemes elmenteni a gépetekre.